Ο τόνος καταναλώνεται φρέσκος, κατεψυγμένος και αρκετά συχνά σε κονσέρβα.
Ο τόνος σε κονσέρβα κατατάσσεται ανάλογα με το είδος του σε λευκό και ανοιχτόχρωμο (από κιτρινοπτέρυγο ή ερυθρό τόνο και καταχρηστικώς από παλαμίδα με ραβδωτή κοιλιά). Ανάλογα με το μέγεθος των τεμαχίων σε ολόκληρο ή φιλέτο (αποτελείται από ένα τεμάχιο) και σε τυποποιημένο (αποτελείται κατά 75% από τεμάχια και 25% από τεμαχίδια). Τέλος, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής σε τόνο σε φυσικό ζωμό, σε νερό ή σε φυτικό λάδι.
Η θρεπτική αξία του τόνου είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και ιχνοστοιχείων
Το κάλιο και το νάτριο βοηθούν επίσης στη ρύθμιση της οσμωτικής πίεσης μέσα στα κύτταρα, συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας καθώς και στη μεταφορά ουσιών μέσα και έξω από τα κύτταρα. Το σελήνιο είναι επίσης απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον οργανισμό και αποτελεί μέρος ενζυμικών αντιδράσεων. Το σελήνιο υποκαθιστά την ανάγκη για βιταμίνη Ε και αντίστροφα, δρα επιπλέον υποβοηθώντας στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, ενώ διαθέτει και προστατευτικές ιδιότητες ενάντια στον καρκίνο.
Θρεπτική σύσταση ανά 100 g |
Τόνος σε νερό |
Τόνος σε λάδι |
Ενέργεια (kcal) |
116 |
198 |
Πρωτεΐνες (g) |
25,51 |
29,13 |
Κορεσμένα λιπαρά (g) |
0,234 |
1,534 |
Μονοακόρεστα λιπαρά (g) |
0,159 |
2,949 |
Πολυακόρεστα λιπαρά (g) |
0,337 |
2,885 |
Υδατάνθρακες (g) |
- |
- |
Ασβέστιο (mg) |
11 |
13 |
Σίδηρος (mg) |
1,53 |
1,39 |
Μαγνήσιο (mg) |
27 |
31 |
Φώσφορος (mg) |
163 |
311 |
Κάλιο (mg) |
237 |
207 |
Νάτριο (mg) |
338 |
354 |
Ψευδάργυρος (mg) |
0,77 |
0,90 |
Χαλκός (mg) |
0,051 |
0,071 |
Σελήνιο (mg) |
80,4 |
76 |
Βιταμίνη Α (IU) |
56 |
78 |
Βιταμίνη Ε (mg) |
0,33 |
0,87 |
Βιταμίνη D (IU) |
- |
236 |
Χοληστερίνη (mg) |
30 |
18 |
ω3 λιπαρά οξέα (mg) |
279 |
128 |
Πηγή: Βάση δεδομένων θρεπτικής ανάλυσης τροφίμων του Αμερικάνικου Υπουργείου Γεωργίας, έκδοση 18.
Μια από τις πιο σημαντικές δράσεις των ω-3 λιπαρών οξέων είναι η προστασία από διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αρκετές επιδημιολογικές έρευνες έχουν παρουσιάσει αποτελέσματα, όπου φαίνεται πως οι πληθυσμοί που διατρέφονται συχνότερα με ψάρια, και ειδικότερα με τα λεγόμενα λιπαρά, έχουν μειωμένη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην αναστολή της διαδικασίας της αθηροσκλήρυνσης.
Έχει βρεθεί ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τις συγκεντρώσεις διαφόρων αθηρογόνων λιποπρωτεϊνών στο πλάσμα. Επιπρόσθετα, τα ω-3 λιπαρά οξέα συντελούν και στην πρόληψη από θρόμβωση των αγγείων. Η θρόμβωση είναι μία σοβαρή επιπλοκή της αθηροσκλήρωσης των στεφανιαίων αγγείων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η καρδιαγγειακή προστασία που παρέχει το λίπος του τόνου, έγκειται στο ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα ενώ ταυτόχρονα «ρίχνουν» και την αρτηριακή πίεση.
Πηγή: https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/diaita/1072-tonos-syxna-stis-diaites-apoleias-varous